2018 m. vasario 10 d., šeštadienis

Nemadingi praeivio užrašai (21). Kas ir kodėl: apie šaltalankius ir kūrybą

Vasario 10 d.

Kol J. pliuškenasi vienos sanatorijos baseine, užsukau į „Sicilijos“ restoraną. Vakar ten buvom abu. Atpėdinome per nakties žiburiais žaižaruojančius Druskininkus. Atrodo, kad čia žiemos švenčių lempučių niekas neskuba nukabinti, todėl jos tebekuria ypatingą nuotaiką. Kiekvienas žingsnis tartum prasmenga į tylą ir ramybę.

Užsisakiau šaltalankių arbatos. „Ablypycha“, – ataidi sąskambis iš vaikystės. Gyvenimas – tarsi keistas pakelės darinys, spyglių brūzgynėse aplipęs ne taip ir lengvai pasiekiamomis oranžinėmis uogomis. Oranžinis sodrus skystis puodelyje ir baltos sniego paklodės už lango. Patėvis parveždavo pakelėse priskabytos ablypychos. Iš kaladėlių formos pirštų ilgai traukdavo kyšančius spyglius. Vasario 6 d. jam būtų sukakę 80.
Aitrokas pernelyg salstelėjęs birzgalas, o vis dėlto savotiškas... Kiekvieno gyvenimas savotiškas. Šaltos lankos, kur tik bepasisuksi, šaltos lankos. Ir dar pušys, pakrypusios it itališkas šriftas. Ir šaltalankiai, šaltalankiai, akis ir sielą rėžiantys šaltalankiai...
***
Su spektakliais vaikams per pastaruosius pusantrų metų į Druskininkus atvykstame jau penktą kartą. Šį kartą „Saulės“ pagrindinei mokyklai atplukdinome „Povandeninę pasaką“. Pasisekė puikiai. Patenkinti buvo ir vaikai, ir mokytojos. Tikrų tikriausia scena, nuostabi salė. Ir nuotaika pusiau darbinė, pusiau atostoginė. Lengvas atokvėpis su viltimi išvogti akimirką kūrybai...
Žinoma, tai beveik neįmanoma, bet... pradėjau ruošti spaudai trečiąją savo knygą (antrąją poezijos). Žiūrėsime, kiek laiko truks, kol išvys dienos šviesą. Žinant padėtį, gali ir vakaras atsėlinti. Palaipsniui ketinu grįžti prie prozos ir scenarijų rašymo. Bus kaip bus, juk dar nebuvo, kad nebūtų. Šiandien jau trauksime atgalios į Vilnių. Į Druskininkus grįšime birželį, o paskui spalio mėnesį.
***
Antradienį teko srėbti Juditos pokšto pasekmes., t.y. filmuotis „LRT televizijos“ viktorinoje „Kas ir Kodėl“. Ji vis man grasindavo, kad užregistruos į šią laidą, bet aš vis maniau, kad juokauja. Motyvas: atsibodo spoksoti į mane, kas vakarą žiūrintį šią viktoriną ir besikalbantį patį su savimi, todėl deportavo į kitą ekrano pusę.
Nors ir nepatekau į kitą etapą (per plauką), bet kova buvo visai nebloga. Tikėjausi surinkti bent vieną tašką, surinkau kur kas daugiau. Gavau į kailį, bet įskaitau tai kaip puikų nuotykį. Laidą transliuos tik kovo 14 d. Įdomu buvo pamatyti filmavimo studiją ir nuotaikingą laidos vedėją Darių.

N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą