2018 m. sausio 21 d., sekmadienis

Nemadingi praeivio užrašai (19). Apie kietą vandenį, Salonikus ir negyvenamą salą

2018 m. sausio 21 d.

Čechovas ėmėsi literatūros, nes galiausiai nusprendė pabandyti išlipti iš skurdo. Jei to ryžtumeisi imtis šiuolaikinėje Lietuvoje (o, beprotybe!), tai į baisiausią skurdą ir pasinertumei stačia galva.
Už lango pagaliau – tikrų tikriausia žiema! Praturtėjusi sniegu. Rogutės vis labiau pamiršta slegiančią sandėliukų tamsą. Užvakar su vaikais buvome saloje. Vandeniu nuėjome į ją. Ne, nepagalvokite nieko blogo… Žuvys turbūt irgi nesupyko, kad vaikštinėjome joms virš galvų, pelekų…
Negi vasarą vandeniu nueitumei į salą? Nebent ko nors stipriai pavartotumei. Kietas vanduo, kietas vandenėlis! Pačiūžos nepamaišytų. Vienas pažįstamas kažkada sakė, kad jeigu degtinė būtų kieta, vyrai ją graužtų. Blaivininkai dabar galėtų graužti vandenį. Gal visai ir neblogai, nes sekmadienį nuo 15.00 val. parduotuvėse alkoholio nebenusipirksi. TheRiga kaltas. Taip Verygos pavardę mačiau rašo kai kurie barai, po įrėminta jo nuotrauka. Gresia totalus išblaivėjimas. Ledo gi daug!

Sala toji ne kur nors Kanaruose, o pačiuose paprasčiausiuose Salininkuose, 11 kilometrų nuo Aušros vartų. Juokais šią apynykę vietovę, kurioje jau gyvename apie šešerius metus, neretai pavadiname Salonikais. Kas šuniui pakels uodegą, jei ne jis pats? Tiesa, ten, kur prūdai, miškelis, stadionas, visai jauku ir lėktuvai danguje ranka pasiekiami. Kažkada kažkas pasakojo, jog tuose prūdeliuose čigonai maudydavosi vasarą, o dabar nebent tik Judita išsimaudo, kai jau būname labai linksmi per mano gimtadienį. Buvo vienas toks kartas. Paskui visa dar varvanti „Maksimoje“ orchidėją man nupirko, vos nepamiršusi už ją susimokėti.
Į vieno iš tų prūdų salą ir nukulniavome su vaikais užvakar. Niekas joje negyvena. Nei Robinzonas, nei Veryga. Tik keli apšalę medžiai ir begalė nuliūdusių stagarų. Paskui vaikai padėjo vienam antuziastingam dėdei lopetomis sniegą nukasti nuo ledo – vakarais čionai būna tikra čiuožykla! Susirenka pačiūžomis pasikaustę suaugusieji ir vaikai. Čia Jums ne koks nors „Akropolis“, o tikrų tikriausi Salonikai!

N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą