2017 m. rugsėjo 9 d., šeštadienis

Nemadingi praeivio užrašai (10). Regėjimų naktis

Rugsėjo 9 d.

Neseniai baigiau skaityti Tomo Sakalausko knygą „Regėjimų naktis“. Apie dramatišką poeto Vytauto Mačernio gyvenimą ir kūrybą. Nedaug jam buvo skirta laiko šioje žemėje – vos 23-eji metai, todėl viskas klostėsi labai intensyviai. Be to, koks sudėtingas tai buvo laikmetis! Antrojo Pasaulinio karo mėsmalė.
Tomas Sakalauskas, beje, miręs visai neseniai, meistriškai savo knygose atkuria išskirtinių asmenybių gyvenimus. Vien ko verta „Miltinio apologija“! T.S. buvo legendinio Miltinio biografas. Įdomu tai, kad Vytauto Mačernio ir Juozo Miltinio bei jo aktorių Vaclovo Blėdžio, Donato Banionio gyvenimų linijos susikirto paskutinėmis tragiško likimo poeto dienomis. Traukdamasis nuo vokiečių bombardavimo Miltinis su aktoriais iš Panevėžio atvyko į Mačernio gimtinę, Šarnelę. Įtampos kupinas akmirkas, svarstant, kur dėtis toliau, ši įstabi kompanija išnaudojo savotiškų kūrybos vakarų improvizacijoms, kurios vykdavo V. Mačernio namuose ir kitur.

Pats paskutinis su Mačerniu bendravęs žmogus buvo... Donatas Banionis. Nedaug trūko, kad jie būtų žuvę abu. Banionis prieš lemiamą tanko sviedinio trenksmą dėl tam tikrų aplinkybių išlipo iš kinkinio, kurį vadeliojo Vytautas Mačernis. Juozas Miltinis tuo metu su kitais vyrais jau buvo kitu vežimaičiu išvykęs iš Šarnelės.
Tanko sviedinys driokstelėjo šalia poeto kinkinio. Atšokusi skeveldra per pakaušį kiaurai perskrodė Mačernio galvą ir iššovė pro akį. Sužeistas buvo ir arklys, kuris kitą rytą rastas nusigalabijęs. Įdomios detalės: šalia nebegyvo poeto gulėjo užmuštas žvirblis ir vyšnios (berods) šakelė.
Vėliau apie draugo žūtį sužinojęs Donatas Banionis šoko būsenos bėgo kur akys veda.

P.S. Turbūt nedaug kas žino, kad Vytautas Mačernis, kai Vilniuje studijavo filosofiją, Gedimino kalne dirbo... gidu ir už tai gaudavo varganą algelę.

N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą