2017 m. liepos 6 d., ketvirtadienis

Nemadingi praeivio užrašai (7). Karšti-lediniai pasvarstymai, gyvenimo akmenys ir samanos

Liepos 6 d.

Lygiai 25 metai praėjo nuo mamos mirties. Vėliau visos Mindaugo karūnavimo dienos mam niekada nebuvo šventė. Mamos mirtis mane nukarūnavo, kai buvau vos trylikos metų. Mamai buvo vos 39-eri. Lygiai prieš 25 metus viskas aplinkui Lietuvoje degė kone tiesiogine žodžio prasme. Įsismarkavo 40-ies laipsnių karštis. Žalių plotų beveik neliko. Mirtis karštais padais sutrypė viską. O dar sako, kad ji šalta!..

- - -

Kaip nekenčiu buities! Ji turbūt reikalinga tam, kad trukdytų būčiai. Įkyriai. Net ir buities panašus skambėjimas (buitis-būtis) yra klastingas, siekiant apgauti besiblaškantį žmogų. Kažkas minėjo apie netikrus pranašus. Sakė, jų reikia saugotis. Velnias, apsimetantis Kristumi. Buitis, apsimetanti Būtimi.


- - -

Dangus spjaudėsi kaip išprotėjęs katinas. „Kot naplakal“, mėgsta sakyti rusai apie kažką, ko yra labai nedaug. Kot ne naplakal trečią vasarą iš eilės – žliaugia ir žliaugia, net ir liepą. Tiesa, šiandien kažkas parvarė dezertyravusią saulę.
Kai iš Tauragės maždaug prieš savaitę išsiruošėme keliauti Plungės link, dangus taip pat niaukstėsi ir nuolat virkavo. Nepaisant to, „supakavome“ vaikus į automobilį ir patraukėme pirmyn. Ties Rietavu pasitiko iki sąmonės netekimo pageltę rapsų laukai.
Ne pageltę, o geltonuojantys, atsiprašau. Rietavo centrinėje aikštėje mus pasitiko išprotėjęs gandras! Drąsiai priėjo ir jau maniau, paprašys paso ar dar ko nors.
Paskui ėmė vaikytis mūsų dukrą Dorotėją ir net timptelėjo snapu už suknelės apačios. Tada jau mes ėmėme jį gainioti. Kuo mes prastesni? Ir išlindo yla iš dangaus – pasirodo, sužeistas, negali skraidyti. Vos pakyla ir tupia, vos pakyla ir tupia... Tad vaikštinėja kaip inspektorius, kabinėjasi prie svečių. O ką daugiau veikti? Aš irgi taip daryčiau.

- - -

Rietave visai jauku. Įspūdinga Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia.
Smagus parkas su dideliu tvenkiniu.

- - -

Plungė pasirodė nemaža. Šalia bažnyčios dunkso storakamienis medis.
Buvome išsilaipinę netoli vandens telkinio, prie kurio žmonės ateina pasimelsti Mergelei Marijai.
Plungėje paplūduriavome gana trumpai, epizodiškai. Pamenu, maždaug prieš metus, kai per Varnius keliavome į Telšius, toji kelionė paliko daugiau įspūdžių. Tiesa, patys kalti, jog neužsibuvome. Galvoje vis sukosi planas-chuliganas po ilgesnės pertraukos šiek tiek grybštelėti Latvijos: nukakti iki latviškosios Priekulės, o paskui per Mažeikius, Telšius, Šilalę grįžti Tauragėn. Tačiau tokiam ketinimui kelią užkirto kelios netikėtos aplinkybės. Kažkur už Skuodo, Latvijos pusėje, sukiojosi deguto pritvinkę debesys, visai nenorintys, kad kas nors brautųsi į svečius. Tik jie gali brautis, kur papuola!
Kaip tyčia, tuo pat metu dešinėje kelio Plungė-Skuodas pusėje pastebėjau rudą lentą „Orvidų sodyba-muziejus“. Iki tol čia neteko lankytis. Sodybą saugo tikrų tikriausias tankas.
Tokį pridavus į metalo laužo, būtų daug smagių pinigų kūrybai ir kelionėms.
Šį kartą nepridavėme, pasigailėjome. Lai saugo šią unikalią vietą, kuri, girdėjome, iš lėto nyksta. O aplankyti ją vertėtų kiekvienam, net ir save gerbiančiam latviui. Tegul jie važiuoja pas mus. Be to, saulės kraštelis išlindo ir šaiposi dabar Ugningoji princesė iš virš Latvijos kabančio deguto.
Nusipirkome bilietus. Vėliau atvažiavo dar keletas žmonių čionai pavaikštinėti. Tyla ir ramybė. Gigantiškas pražydusių jazminų krūmas (jau medis!) puikuojasi savo baltaisiais turtais.
Spalvos ryškios ir vaiskios. Akmenis itin mylėjusi Orvidų dinastija (senelis, sūnus ir anūkas Vilius Orvidas, nugyvenęs vos keturias dešimtis) metų metus kūrė šią jaukią akmenų samanų ir kryžių karalystę. Tai, ką sovietai visuotinės (taip pat ir smegenų) melioracijos laikotarpiu būtų negailestingai sunaikinę, rado prieglobstį Orvidų sodyboje, kuri iš pradžių tebuvo plynas laukas.
Keisti labirintai. Čia tvyro dvasia, fantazija ir kūrybingumas. Čionai galima būtų kurti fantastinius filmus.
Grįžtant į Tauragę, dangus apsibliovė kaip aikštingas vaikas. Liepa tai ar spalis?

- - -

Apie kūrybingumą. Lietuvoje, niekam to nereikia. Beveik niekam. Ypač tiems, kurie daugiau mažiau atsakingi už kūrybos sklaidą. Žmonėms tikrai reikia. Jau prieštarauju pats sau?.. Ne, neprieštarauju. Nuneškite savo talentus atsakingiems (?) priperstų šiltnamių klaneliams, besirūpinantiems savo rūšies pratęsimu, ir jie juos, tuos talentus, abejingai užkas. Užkas jūsų nė nepastebėję. Bet kokiu atveju, kūrėjas privalo būti nepriklausomas. Jis neprivalo gvieštis dėmesio ir geresnio gyvenimo. Laikas daug ką perkeičia savaip. Kultūros archeologai (čia pats sugalvojau), būna, kai ką supranta po daugelio metų, dešimtmečių, šimtmečių ar net tūkstantmečių.  Gal Orvidų sodyba nesugrius? O gal greičiau ateis Kristus?
N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą