2015 m. balandžio 27 d., pirmadienis

Iš nematomo žmogaus užrašų (30). Raštelis, kurį prižiūrėtojas rado ant paslaptingai dingusio kalinio kameros grindų.


Niekada netikėkite tais, kurie giriasi turį daug tikrų draugų. Daug tikrų draugų būti negali. Tai neįmanoma, tai prieštarauja visiems logikos dėsniams. Prisiekiu nematomo žmogaus oru, nes kažkada išgyvenau savo kailiu. Tikras draugas geriausiu atveju būna vienas. Arba net ir... nė vieno. Nors ir kaip pasirodytų liūdna, tačiau neretas galiausiai įsitikina, kad kažkas visus jo draugus prisėlinęs piktdžiugiškai padaugino iš nulio. Kas nutinka atlikus šį paprastą aritmetikos veiksmą, žinote patys.
Dar iki galo neišgaravusiais žmogiškosios savimonės likučiais kartais užčiuopiu visus tuos slidžius veidus, pusveidžius, nevisveidžius, kurie daugelį metų (arba tik epizodiškai) dailiai šypsojosi į akis, o vos pradingę už pirmojo apšnerkšto gyvenimo kampo, atsainumo žvilgsniais negailestingai pasmaugė tave savosios atminties draiskaluose. Tereikia šiek tiek pakrapštyti apkerpėjusią atminties kriauklę ir, jei labai panorėsime, kiekvienas savyje atrasime smauglio grimasų.
Daug būna tiktai balandžių, smėlio smilčių ir stabų. Bičių ir bičiulių taip pat gali būti nemažai. Bet ne draugų. Įžūlu to reikalauti iš šio gyvenimo. Turbūt ne taip viskas sutverta. Turbūt tokiame surėdyme įausta slapta mintis. Kai kurie spėja, kad dievų irgi gali būti daug. Prašom, jei norite, bet paskui nekaltinkite nieko dėl to, kad nepastebimai atsidūrėte ant stabų turgaus grindinio, dėl to, jog žmonija palaipsniui nusismulkino iki Panagių dievo sferų. O ar ištiko mus kas nors Tikra?

- - -

Kažkada seniai seniai į mano kamerą vis užsukdavo nepadoriai juoda žiurkė, kuriai kaskart atiduodavau skurdžios vakarienės likučius. Ji savo rožinėmis rankelėmis kruopščiai susirankiodavo visus trupinius, susikeldavo juos į kraupaus sąkandžio burnelę, galiausiai, pasistiebusi ant galinių kojų, trūkčiojančiu snukučiu apuostydavo troškų orą ir dingdavo nežinomuose gyvenimo kalėjimo koridoriuose... Bet vieną kartą toje pačioje kraupaus sąkandžio burnelėje ji man atnešė kažkokią keistą apdžiūvusią šaknį, kurią atsargiai perkandęs staiga... tapau nematomas. Nuo to laiko kalėjimo sienos man neegzistuoja.

Nerijus Laurinavičius
2015-04-16.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą