2012 m. rugsėjo 15 d., šeštadienis

Iš nematomo žmogaus užrašų (14). Pereinamoji taurė.


Atleiskite, bet jaučiuosi kaip upėtakis. Iš gimtųjų garbanoto upeliuko džiugesių įmestas tiesiai į prekybos centro maišelį. Turbūt nereikia papildomai pabrėžti, kad dabar man per daug oro, o tuo pačiu jo ir gerokai trūksta, todėl mintys gali būti šiek tiek trūkčiojančios, išsibarsčiusios bei neadekvačios. O gal ir ne!

Gal aš greičiau… drugelis. Akiniuoto pirmūno gaudyklėje. Tasai smalsus žvitrių akučių žvilgsnis vis mėgina įskaityti mano laisvės rašmenis ant be paliovos plazdančių sparnų. Jis nė neįtaria, jog čionai slypi užburianti visų laukų platybių pasaka. Jam tiesiog tesu kolekcinis vienetas, kuriuo galbūt net bus galima pasipuikuoti prieš kitus akiniuotus pirmūnus. O paskui, beveik neabejoju, atsidursiu storame apdulkijusiame albume, greta kitų džiovintų drugelių, užklotų matiniais albumo lapų priešlapiais. Užmirštas, visiškoje tamsoje ir tik retkarčiais atverčiamas šviesop.

O galbūt… stirna, varu įvaryta į milžiniškus didžiausio šalies prekybos tinklo sandėlius? Virpu kaip šaltienos drebučiai, blaškausi nuo lentynos prie lentynos, nuo stelažo prie stelažo. Išprotėję krautuvai lyg ledo arenoje čiuožia iš vieno sandėlio galo į kitą – atsargiai, gali akimirksniu tapti ne visai prekinės išvaizdos faršu! Pagaliau šiaip ne taip įsispiečiau į patį tamsiausią kampą, užverčiau galvą aukštyn – o, Viešpatie, čionai nėra nė lopinėlio dangaus! Vien dėžės, dėžės, dėžės, sukrautos ant dėžių, dėžių, dėžių... Paletės, paletės, paletės... Plokščios kaip prekijų pasaulėžiūra. Visai ne dailininko spalvoms skirtos. Prekės, tarp kurių vos tepatenka pro nedidelius vartelius į šį gigantišką angarą nenoriai užsukantis daugiau ar mažiau grynas oras.

Stop! Aš nei upėtakis, nei drugelis, nei juolabiau stirna. Viso labo, nematomas žmogus, kuriam prireikė daugybės metų, kad pagaliau suvoktų, jog viskas šiame gyvenime tėra… pereinamoji taurė. Gal net galima sakyti, kad visi mes savuosius žemiškuosius metus trepsime šios taurės viduje. Tačiau nėra jau taip nesvarbu, kaip ją pereisime ir kaip ją pereis atėjusieji po mūsų. O jau praėjusieji? Taip, kaip mes slapčiausiose ir intymiausiose istorijos vietose ieškome savo propro…senelių pėdsakų, taip ir mūsų kada nors ieškos propro…vaikaičiai, į kuriuos žiūrėdami pro tų laikų pragiedrulius, meiliai šypsosimės į ūsą.

Kartą man teko svečiuotis žymaus sportininko namuose. Jo kambario sienos lūžo nuo medalių bei taurių svorio. Visai nesistengiu sąmoningai paryškinti efektą – tam tikrose vietose tikrai buvo ištrupėjęs tinkas ir akį rėžė juodi įtrūkiai. Ramiai begurkšnojant stiprią kavą, kurią šeimininkas čia pat sumalė man palei nosį, užplikė ir šliūkštelėjo į artipilnius puodelius po šlakelį konjako „Belyj Aist“, beisšnekučiuojant apie šį bei tą, aš jam netikėtai pasiūliau vieną dalyką:

- Klausyk, o jei mes visus tavo apdovanojimus pervežtume į mano namus? Kuo puikiausiai suvokiu, kad visa tai tu pelnei sūriu savo prakaitu ir begalinėmis valios pastangomis, bet juk viskas šiame gyvenime yra tarytumei pereinamoji taurė... Supranti? Kadangi visi mes esame vieni su kitais vienaip ar kitaip susiję, be vieno nebūtų ir kito (šiuo atveju, be sporto aistruolio nebūtų paties sportininko), pamaniau, jog visiškai logiška teigti, kad visai nesvarbu, kieno namų sienas į grindis lenkia patys įvairiausi apdovanojimai, kuriuos čia regime...

Tuomet, žinoma, aš tiesiog juokavau, nes dar ničnieko nenutuokiau apie tikrąją pereinamosios taurės prasmę. Būtumėte regėję, kaip suregavo žymusis sportininkas! Tuoj pat man teko gerokai pasigailėti, apgailestauti, atsiprašinėti, tačiau visa tai jau neturėjo jokios reikšmės – daugiau niekados neviešėjau jo namuose, o tą vakarą dar reikėjo skubėti pas budintį apylinkės chirurgą.    

Vėliau tapau kur kas atsargesnis. Perrašiau savo ištaigų namą, riestašiknį naujausios klasės automobilį, subtiliausio porceliano servizus, įmantriausių veislių šunis bei kitus privalumus pirmam gatvėje sutiktam žmogui ir persimetęs per petį ubago terbą iškeliavau į stoties rajoną. Dažnai bendrauju su viltį visiškai praradusiais žmonėmis, o jeigu kartais kas nors inkščia, jog trūksta laisvės, tuomet tariu:

„Žmogau, viskas praeis, viskas… Patikėk. Ir net jei tu dabar jautiesi kaip upėtakis prekybos centro maišelyje, ne viskas taip ir blogai, ne viskas, nes bent paskutinį kartą gali taip tėkštelėti uodega, jog plyš bet koks polietilenas, nebeatlaikys jokios stiprios rankos ar virvės. Ir net jei tu dabar jautiesi kaip drugelis akiniuoto pirmūno gaudyklėje, gali paskutinį kartą taip suplasnoti sparnais, kad į debesis pakils net ir kiti kolekcininkai, žvelgiantys į tave vien kaip į tam tikros rūšies atstovą ar vien kaip į statistinį vienetą. Ir net jei, pagaliau, tu dabar jautiesi kaip į prekybos tinklo sandėlius įvaryta stirna, gali paskutinį kartą taip išsiveržti iš tamsaus kampo priespaudos ir taip sutrepsėti kanopomis, jog aukštyn kojomis apsivers lyg ledo arenoje čiuožinėjantys sandėlio krautuvai, o aukštai aukštai, pačiose angaro lubose, netikėtai prasižios išsvajotoji eketė į nesupakuojamą Dangų, į nebepereinamąją Taurę.“
   
Nerijus Laurinavičius,
2012 09 07.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą