2017 m. rugsėjo 24 d., sekmadienis

Nemadingi praeivio užrašai (12). Pirmasis Lietuvos hipis-alpinistas

Rugsėjo 24 d.

Kas buvo pirmasis Lietuvos hipis-alpinistas? Balys Sruoga! Skaitau įvairių žmonių liudijimus apie šį keistą kūrėją (knyga „Balys didysis“).
Plaukai iki pečių, gintaro karoliai ant kaklo. XX amžiaus pradžia. Ir, žinoma, pašaipos iš visų pusių. Šaiposi nykštukai iš beveik dviejų metrų milžino.
Net anekdotai sklandė apie Sruogos draugystę su Binkiu. Eina jiedu Laisvės alėja, o Binkis stabteli ir užvertęs aukštyn galvą klausia:
- Ei, Baly, kaip pas tave ten oras?
- Šviečia saulė, – atsako Sruoga. – O kaip pas tave?
- Pas mane lyja... – susikremta Binkis.

Štai ką reiškia ūgių skirtumas!
Dar apie tą patį. Kai per vidurį eidavo Sruoga, o jam iš abiejų pusių žemesni Krėvė-Mickevičius ir Šilingas, Balys sakydavo: „Eina kandeliabras“.
„Sveiki, moterys ir vyrai, augaloti ir pipirai!“ – taip mėgdavo sveikintis Sruoga, turbūt pirmasis Lietuvos hipis-alpinistas, kadais turėjęs nedidelį automobiliuką, kuriuo vežiodavo šeimą ir taksų veislės šunelį Dzingulį. Dzingulis labai gerai medžiojo žiurkes.

Vilniuje ruduo bando apsimesti pavasariu. Žada daug saulėtų dienų. Bernardinų sodas plyšta nuo šeimų su vaikais. Šiaurės Korėjos generalinis paršelis ir pagrindinis Amerikos Donaldas (Trumpas) svaidosi grasinimais vienas kitam. Ar tikrai pasaulis ant naujo karo slenksčio?

N.L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą