2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Iš nematomo žmogaus užrašų (22). Ūsai.

Visada bijodavau ir iki šiol tebebijau žmonių... su ūsais. Geriau pasakysiu kitaip – dažniausiai aš apskritai privengdavau dvikojų padarų minios, visokiausių jų sueigų, alkovakarėlių, zefyrinių damų su zefyriniais pudeliais ir frakuotų vyrų-povų balta švytinčia oda, seniai pamiršusia, kaip atrodo Saulė. Bet labiausiai visgi bijodavau žmonių su ūsais. Niekada nežinai, ko gali iš jų tikėtis. Tos „miškais“ apžėlusios lūpos – ne šiaip sau! „Yra miškas, bus ir vilkas...“ – sufleruodavo man liguista pageltusi sąmonė. Nesąmonė?..

Vieną kartą, pamenu, gerokai įmitęs policininkas (kukulis) atėmė iš mūsų... visus laikraščius. Jo tankūs galuose užsirietę ūsai buvo tokie ryškiai rudi, kad net beveik raudoni. Bjaurybė! O kaip jam dvokė iš burnos! Tiek to, bala nematė – kas buvo, tas pražuvo. Tiesa, visą šusnį spaudos leidinių raudonūsis mums paskui atidavė – teisingumas kartais ištinka net ir stoties vaikus. Laikraščius akimirksniu sėkmingai pardavėme, bet tie raudoni ūsai šiurkščiai įsirėžė į vaikišką vaizduotę ir ilgai dar, oj ilgai savo netašytais stagarais badė ir taip jau nešvelnų gyvenimą…
Vėliau visada šį plėšiką-policininką patyliukais vadindavome mustažu ir dėl to jautėme geroką pasitenkinimą. Mustažas, žinoma, nieko neįtarė. Jis ir negalėjo įtarti – jam tiesiog trūko ženklios smegenų dalies. Dėl to greičiausiai nemokėjo net skaityti ir buvo toks nevalyvas, kad prasagstytu klynu dažnai gąsdindavo ne tik abejingas nieko nebejaučiančias senutes, bet net ir apsilaupiusias stoties „plaštakes“. Bet užtat kokie buvo jo ūsai!
Manęs niekada nebuvo sučiupę viešojo transporto kontrolieriai… Ne, visgi meluoju. Reikėtų sakyti taip: manęs niekada nebuvo sučiupęs viešojo transporto kontrolierius, kurio chamiško snukelio nebūtų puošę vienokie ar kitokie… ūsai. Ūūūūūūūūūū… Supraskite mane teisingai – įkliūti teko gal net ir ne vieną dešimtį kartų, bet nė sykio neteko matyti raudonųjų autobusiukų „piranijų“ veidų – dailių, skustų, šviesių ir spindinčių. Ūsuotos, regis, buvo net ir kontrolierės. Atleiskite, esu kaltas. Kažkada buvau dar kaltesnis. Pažadu pasitaisyti. Žinoma, jau geriau kuo greičiau smokėsiu trigubą baudą – tik neverskite manęs žiūrėti į tuos tankius ir šiurpius ūsus!

Prakeikimas! Net ir į mane iš viršaus spoksantis morgo darbuotojas (teismo medicinos ekspertas), ir tas, šunsnukis… neturėjo laiko apsiskusti…
- - -
Taip vienos puikiai žinomos Vasaros gatvės įstaigos priimamajame kalbėjo ūsuotas keistuolis, į kurį rūsčiai žvelgė „Belyj Aist“ konjaku lengvai trenkiantis psichiatras, kurio viršutinė lūpa, atleiskite, taip pat puikavosi baltut baltutėliu (it grietinė) „mišku“. Ūsai.
- - -
Vaje, vaje… Ko tik netenka iškęsti vienur ar kitur netyčia įkliuvusiam nematomam žmogui!

Nerijus Laurinavičius, 2013 04 04.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą