2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

„Šerkšno tyla“ gatvės šurmulio verpetuose

Gegužės 19 d. renginyje „Gatvės muzikos diena 2012“ Pilies gatvės pradžioje, šalia dviejų drauge su pavasario medžiais žaliuojančių šiukšlių konteinerių (puiki vieta įkvėpimui!), praeivių dėmesį kaustė ryškiai geltonas duetas-grupė „Šerkšno tyla“. Šis kūrybinis-improvizacinis tandemas ne kartą koncertavo marių pakrantėse Nidoje, o štai pasirodymas vienoje iš Vilniaus gatvių buvo kiek netikėtas net ir patiems grupės nariams. „Šerkšno tyla“ (anksčiau – „Spengiantys tylos kamertonai“) – neseniai gimęs pavadinimas, reiškiantis tam tikrą ramybės, susikaupimo būseną, kuri užklumpa po ilgų nerimastingų bei skausmingų ieškojimų. Tai nėra vien supoetintas metereologinis (ar sezoninis) reiškinys, o veikiau nuolatinis siekis pasinerti į dvasios paprastumą, siekis bent milimetru priartėti prie arktinės askezės dvelksmo.

Netrukus prie „Šerkšno tylos“ bus galima „prisiliesti“ ir labiau kamerinėse ar panašiose aplinkose, kuriose aiškiau ir lengviau būtų galima atskleisti repertuarą, kurį nuolatos tobulina šis kūrybinis duetas. Gali būti, jog ateityje prie dueto prisijungs ir kiti muzikantai, padėsiantys kūrybiškai plėsti garsinę erdvę.

P.S. Keli patariamojo pobūdžio pastebėjimai renginio organizatoriams

Akis ir ausis rėžia organizacinio subalansuotumo trūkumas, lemiantis didesnį ar mažesnį visuotinį pakrikimą. Kas galėtų būti kitaip?

  1. Galbūt kiekvienoje gatvėje (zonoje) Gatvės muzikos dieną galėtų „budėti“ po keletą specialia apranga išsiskiriančių koordinatorių-savanorių, kurie prižiūrėtų dalyvių srautus – padėtų susirasti paskirtą vietą, prižiūrėtų bendrą dalyvių pasiskirstymą ar padėtų išspęsti kitus vietoje iškylančius organizacinius nesklandumus. Taip būtų geriau visiems – ir dalyviams, ir žiūrovams.
  2. Šiemet Pilies gatvė buvo paskirta akustikai, tačiau kai kurie neregistruoti „būgnininkai“ taip smaginosi kur tik pakliuvo, jog šalia jų turbūt išvis nesigirdėjo ne tik dūdelę pučiančios mergaitės, bet ir akustiškai (be pajungimo) grojančios gupės. Galbūt visi būgnininkai galėtų smagintis tam paskirtoje konkrečioje vietoje?


Karštos artėjančios vasaros!

Pagarbiai,
Ledkalnis and Co.,
2012 05 30

Nuotraukos - Edita Voitechovič.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą